dissabte, 10 de novembre del 2012

Declaració solemne sobre el dret a decidir


President Mas: "El primer que proposaré al Parlament és una Declaració solemne sobre el dret a decidir"
Pel president, la declaració, que s’hauria d’aprovar en la primera sessió de la nova legislatura, servirà per guanyar el respecte internacional










El president Mas va anunciar ahir, en una roda de premsa a Barcelona, que, si torna a presidir el govern de Catalunya, proposarà una Declaració solemne al Parlament de Catalunya sobre el dret a decidir.

Aquesta Declaració, es un punt de partida per buscar el màxim consens:“El que presentem és una proposta, la nostra. Entenem que seria especialment útil que el Parlament reculli la veu majoritària expressada el 25N a les urnes i ho faci ensenyant les millors cartes que té el nostre país, resumides a la Declaració: Democràcia, Transparència, Diàleg, Europa i Legalitat”.

Segons ha explicat el president, un pronunciament així del Parlament té diversos objectius:“Quan proposo aquesta Declaració solemne ho faig per fer entendre que a partir del 25N, Catalunya serà observada amb lupa des de tot arreu. Cada pas ha de ser pensat, meditat, ben fet, per guanyar la comprensió de la comunitat internacional. Hem d’improvisar poc i anar fent cada pas pensat, meditat per guanyar-nos consideració i aquesta Declaració va en la línia de guanyar-nos el respecte de la comunitat internacional”

Punts clau de la Declaració sobre el dret a decidir

El president ha detallat els punts clau de la proposta:

Democràcia: L’exercici del dret a decidir ha de ser radicalment democràtic, s’ha de garantir la pluralitat d’opcions però sense que les minories imposin l’agenda sencera.

La transparència: tothom ha de tenir en tot moment la informació necessària per exercir dret a decidir de manera responsable.

Diàleg: aposta pel diàleg i la negociació a Catalunya però també amb l’Estat espanyol, Europa i la comunitat internacional. Ara bé, si hi ha una majoria molt clara del poble  sobre el futur de Catalunya ningú té dret a tombar-la.

Europa: defensa i promoció dels valors fundacionals de la Unió: més enllà de les estrictes legalitats hi ha valors com el respecte dels drets humans, i lligat amb això, el respecte als drets democràtics. Si el poble expressa amb claredat la seva voluntat de decidir el seu futur, leslegalitats han d’escoltar aquesta voluntat i introduir els canvis necessaris per posar en pràctica aquesta voluntat.

Legalitat: consideració de tots els marcs legals: catalans, espanyols, europeus, internacionals o els que es puguin crear.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada