dilluns, 23 de setembre del 2013

Un bri d'Història: El naixement de Catalunya com a territori independent l'any 988

Imatge del rotlle genealògic del
Monestir de  Poblet
Borell II Comte


Catalunya, va iniciar la seva història com a terra independent amb la negativa del vassallatge al rei de França per part de Borrell II, l’any 988. 

Ja abans d'això, l'any 971 havia intentat obtenir del Papa la restitució de l'Arquebisbat Tarraconense del qual havien de dependre les diocesi catalanes (Elna, Vic, Barcelona, Girona i Tarragona quan fos conquerida) i que deixessin de dependre de Narbona però l'assassinat d'Ató, a les hores arquebisbe de Vic, va suposar que es retornés a la dependència de l'arquebisbat de Narborna i que Vic tornès només a tenir bisbat. El desig de deixar de dependre dels francs,  degut a què la vida social i política dels comtats s'havia allunyat del poder del rei franc, començava a agafar forma. 


La situació que va donar peu a la negativa d'oferir vassallatge l'any 988 arrencava de tres anys enrere, el 985, quan Al- Mansur, cabdill del califat de Còrdova, va fer una ràtzia (una incursió que va suposar que Barcelona fos arrasada i molts ciutadans fossin fets presoners ),  el comte Borrell va demanar al rei de França, del qual era vassall, ajut per a fer front a l’atac. El rei no va respondre i el comte Borrell va considerar que si no podia comptar amb el suport del rei quan els calia ser defensats, no tenia cap sentit mantenir el vassallatge, i a la primera ocasió que li va ser exigit de fer-ho, el 988, s’hi va negar, i a partir d’aquell moment, per la via dels fets, va començar la història de Catalunya com a país independent. 

La independència formal va arribar l’any 1258 amb el Tractat de Corbeil (es va signar a Corbeil-Essones, regió de l’Illa de França) signat per Jaume I per part de Catalunya i per Lluis IX de França.


Borrell II (927 - 992) va ser comte de Barcelona, de Girona i d'Osona (947-992) i d'Urgell (948-992).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada