Josep Poblet Alcalde de Vilaseca i President de la Diputació de Catalunya i Conseller Nacional de CDC |
Del qual us anirem passant en diversos escrits el resum dels punts més destacats, centrant aquest primer en aspectes que parlen de la relació amb el castellà i amb Espanya.
Josep Poblet ha fet una pinzellada de la història de Catalunya recordant el naixement com país lliure i independent amb la decisió de Borrell II de no retre vassallatge al rei Hug Capet de França, l’any 988 , el que bategava darrera d’aquesta decisió va ser un acte de dignitat. La cita històrica té la seva raó de ser perquè una de les qüestions que sovint sorgeix és el fet que moltes persones, fins i tot al nostre país, desconeixen que Catalunya va ser un país lliure durant més de 700 anys.
Aquesta mateixa mirada cap a la història es plasma també en l’escrit que Artur Mas va realitzar el passat mes de juliol i que encapçala la documentació que s’ha lliurat als assistents al seminari.
Destaca Artur Mas que Catalunya no és una comunitat sorgida fa 30 anys enrere, dins el marc de l’estat de les autonomies, sinó que “és una nació que existeix des de fa més de mil anys”.
Artur Mas, afirma que “Catalunya necessita un Estat propi, per assegurar-nos un futur millor i per preservar la nostra identitat nacional” i que com es deia al programa electoral de 2012 “Volem construir una majoria social àmplia perquè Catalunya pugui tenir un Estat propi dins el marc d’Europa, perquè Catalunya té l’aspiració de ser un poble normal entre els països i les nacions del món".
Imatge parcial de la sala d'actes durant el seminari. |
És dins aquest marc de normalitat que s’afirma que enfront dels que volen afirmar que es vol trencar la societat a Catalunya, un dels punts a destacar de les afirmacions contingudes en els documents i en les paraules expressades per Josep Poblet al seminari, és que “el castellà serà plenament respectat al futur Estat català” afegint que “el castellà continuarà mantenint l’estatus de llengua cooficial”. Dins aquesta mateixa línia de reafirmació de respecte es troba el fet que es reiteri que “l’Estat català no anirà contra ningú” i que de fet “serà un bon veí dels altres estats”; i en concret respecte al poble d’Espanya s’afirma que “sempre serà més propera pels lligams de passat, present i futur”, uns lligams que es podran desenvolupar en un plànol d’igualtat de condicions amb el govern de espanyol, amb el qual es volen mantenir, des de l’Estat català independent, unes relacions de diàleg i col•laboració. Afegint que “Des de Catalunya no ens oposarem a que hi haguessin conciutadans que optessin per la doble nacionalitat, si així ho desitgen”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada