dissabte, 13 de juliol del 2013

Jornada "L'Esport Present i Futur"

Avui s’ha celebrat al Vendrell la Jornada “L’Esport, present i futur”, organitzada per la Sectorial de l’Esport de CDC.
Joaquim Nin, Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona,
Vicenç López, Cap Local CDC Sant Jaume dels Domenys
Quico Homs, Conseller d'Esports i Portaveu del Govern de la
Generalitat de Catalunya
Magí Pallarès, Alcalde de Sant Jaume dels Domenys i
Josep Maldonado, Senador; conductor i moderador
de l'acte. 

Fer un resum és força difícil perquè ha sigut una jornada molt intensa en qualitat i quantitat dels ponents i conferenciants, i en la profusió i importància de temes tractats.

El teatre Àngel Guimera, on s’ha desenvolupat, era una mostra de la implicació de la societat civil, de les entitats i institucions públiques en aquesta activitat que té un caràcter transversal i que serveix a la vegada per conrear valors personals com l’esforç, el coratge, el sacrifici, el respecte al company i a l’adversari, i valors socials com la integració de les persones, molt especialment en el cas de persones amb handicaps físics o psíquics, i de cohesió social, és a dir com a eina constructora de la mateixa societat i com a espai de desenvolupament personal.

També com element de projecció internacional, i de revitalització econòmica. Aspectes que abasten des de activitats com els XGames o la propera celebració l’any 2017 dels Jocs del Mediterrani a Tarragona.





Josep Rull: Les investigacions sobre els petits clubs esportius.
El conseller Josep Rull, qui ha donat la benvinguda i ha tractat el tema de les inspeccions de la seguretat social  i treball sobre el món esportiu de les petites entitats on, amb el pretext de cercar fons a recaptar, s’està pressionant sobre un teixit on en realitat la tasca de voluntariat és majoritària. La preocupació existent en aquestes entitats que es poden veure abocades a desaparèixer davant aquesta pressió (malgrat que s’ha aconseguit una moratòria fins desembre això no és pot interpretar com a solució, segons el mateix conseller ha expressat) perquè una cosa és que es persegueixi activitat econòmica que pugi no complir els requisits legals i d’altre voler plantejar com una fuita d’ingressos a la seguretat social la tasca que poden fer les persones als clubs petits on no es pot establir que es tracti d’una relació laboral en el sentit que aquesta té des d’un punt de vista jurídic, perquè el voluntariat és una figura plenament assimilada i coneguda; el punt de fricció és que es pugui oferir a qui col•labora alguna mena de compensació que vulgui ser interpretada des de la seguretat social com una remuneració per un treball realitzat en una activitat que prové d’un contracte laboral, i que es fes sense el corresponen contracte. Curiosament, ha destacat el conseller, les inspeccions de la Seguretat Social i Treball es centren majoritàriament en entitats radicades a Catalunya.
Rull a citat a Antonio Gramsci, amb una frase que en els temps que vivim pot ser ens pot servir de llum” Enfront al pessimisme de la raó, l’optimisme de la voluntat”.


Maite Fandos i l’energia esportiva de Barcelona com a capital de l’esport i on l’esport és quelcom capital. Sincerament veure i sentir a Maite Fandos és rebre una càrrega d’energia de qui viu amb una intensitat vital la seva tasca a l’Ajuntament de Barcelona. La projecció que Barcelona va tenir gràcies als Jocs Olímpics del 92 no ha deixat de incrementar-se, afegint cada cop noves activitats que permeten que la ciutat tingui veritable pes internacional.  D’aquí no res els Campionats del Món de Natació seran un cop més una nova finestra i una nova oportunitat de revitalització econòmica.  I ja en cartera el projecte pel 2022 Barcelona - Pirineu.



Vicenç Villatoro ha ofert una intervenció plena de coneixement històric i lucidesa política on ha plasmat un recorregut que abastava el passat, el present i el futur de l’esport, en la qual s’ha evidenciat la tasca veritablement titànica desenvolupada per la societat civil a finals del segle XIX amb la creació d’entitats i associacions, moltes de les quals han pogut celebrar el seu centenari i continuen vives i vitals. El seu naixement, lligat a la trencadissa esdevinguda de la pèrdua de la Guerra de Cuba i el consegüent astorament de l’estat,  que literalment va restar paralitzat davant un fet que no comprenien ni podien superar, i que va proporcionar una de les generacions literàries més destacades a la història d’Espanya, com va ser la generació del 98, marcada per la tristor i la melangia, i que va marcar una manera d’enfrontar la situació totalment diferent per part de la societat catalana qui va posar-se a desenvolupar allò que l’administració pública no feia, d’aquí el naixement d’ateneus, de societats corals, o de espais parroquials dedicats a activitats esportives; un temps en que els municipis es van anar especialitzant en un determinat esport fent que aquest creixés i arribés a tenir projecció internacional: hockey herba, hockey patins, basket, etc.  Tota aquesta obra de la societat civil, sense un estat que li donés aixopluc avui ja no resulta possible. El canvi, esdevingut fa uns trenta anys enrere, amb la incorporació dels mitjans de comunicació, en especial la televisió, a les formes de finançament de l’esport, ha suposat un canvi que implica la dificultat per a poder avui tirar endavant projectes d’aquesta envergadura sense tenir un estat que lluiti a favor d’aquestes entitats, que sigui abanderat de l’activitat de la societat civil en aquesta matèria, com en cultura com en qualsevol altre activitat que des de la societat civil s’inicia.
Villatoro ha destacat aquesta peculiaritat diferencial de la societat catalana, formada per persones de tots els orígens i accents, que és un motor que fora de Catalunya, i molt concretament des de la visió centralista jacobina que impera tant a l’Administració Central com als partits sociològicament majoritaris implantats a Espanya, no poden entendre, ni tant sol en molts casos creure, que existeix aquesta societat civil viva i vital i es limiten a defendre que tot es una pura creació de certs polítics i partits catalans.
I ha defensat  aquesta societat civil, que en cap cas voldria veure substituïda per una administració pública que la volgués fer perdre la seva condició focal i preeminent, per molt que estiguem ja vivint uns temps on pels canvis globals en la manera de fer calgui tenir al costat d’aquesta societat civil un estat amic que sigui un complement que permeti fer realitat aquesta vitalitat social que és molt evident en els camps de l’esport, la cultura i el benestar.



Antonio Morales: integració i esport
La història d’aquest immigrat atípic, que va arribar un dia sent un adolescent per assistir-hi a una boda i es va quedar, sense que vingués amb ell la seva família; que del Carmel es va anar a Santa Coloma de Gramanet on des de fa 38 anys ha treballat per la integració de la joventut convertint la pràctica de l’esport en un element formatiu amb que fer canviar les baralles entre barris per la pràctica de l’esport, avui dirigeix la Fundació Esportiva Grama. A deixat encesa una llum vermella que cal no perdre de vista, el fet que avui, de nou sorgeixen bandes que lluiten entre barris, i que l’experiència positiva obtinguda a través de l’esport no es pot deixar de costat per aquest tipus de problemes i en d’altres situacions on la construcció de la convivència social i el desenvolupament de valors personals lligats a l’esforç i el respecte es poden estimular a través de la pràctica de l'esport..

Ramon Cuadrat ha presentat els Jocs del Mediterrani Tarragona 2017, una oportunitat per ampliar la visió internacional i aconseguir que a més de Barcelona siguin coneguts i reconeguts altres territoris catalans. En aquest projecte es treballa per establir nous models de gestió, per aprofitar les instal•lacions  i potenciar l’esport de base, així com, un cop més, comptar amb un ampli voluntariat per desenvolupar-lo.

Ramòn Royes: Cervera i l’Escola de Basket en Cadira de Rodes.
El mateix va ser practicant de l’esport, de tenis en concret, i va aprendre, que malgrat no ser el millor ni el més dotat per a un esport, és pot arribar a guanyar, amb voluntat , és a dir és una mostra de la frase citada per Rull, (l’optimisme de la voluntat).  Avui Cervera compte amb una activitat lligada al desenvolupament de l’esport per a discapacitats, amb l’Escola de Basket en Cadira de Rodes. Ramón Royes és actualment alcade de Cervera.

Josep Salom, diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, ha destacat la funció de la diputació al servei de l’esport local, que inclou activitats com el projecte “Esport i Feina o programes solidaris d’integració social en col•laboració amb la Fundació del FCB, Fundació RCDE o la Fundació Isidre Esteve.

Gerard Figueres, del Consell Català de l’Esport ha fet una aportació amb una visió de la tasca que des de la Direcció General de l’Esport es realitza i que abasta des d’esport escolar a l’alt rendiment.

De la ma d’Antonio Morales s’ha incorporat un representant de l’emprenedoria,  de les empreses de gestió esportiva, que ha plasmat la dificultat actual i la competència d’empreses on el factor persona i especialment la capacitació d’aquestes pel desenvolupament de l’activitat són els elements que les noves fórmules empresarials low cost tendeixen a reduir .

Francesc Homs: Catalunya un país fort i amb projecte.
El tancament de l’acte l’ha dut a terme Francesc Homs, qui és conseller d’esports, i que el primer que ha volgut destacar és l’equip de col•laboradors amb els que compta per desenvolupar les seves diverses responsabilitats polítiques,  sense les quals seria impossible que les pogués dur a terme.
Amb contingut més polític i amb sentit de l’humor, ha ofert una visió del camí emprés, que ha qualificat de camí sense retorn, però que la societat demana es faci amb pau i amb garanties i que només CDC, pot de fet garantir fer aquest camí mantenint aquestes condicions. Ha destacat que de fet encara que tothom parlar, les decisions al final només les pren el govern d’Artur Mas.
Ha destacat així mateix el fet que Catalunya és un país petit, però fort, que té projecte, que s’adapta als canvis que l’evolució de la vida comporta.

L’acte ha estat conduit pel senador Josep Maldonado i en ell han participat també uns representants de l’aquavolley, un esport que és oficial a Catalunya i que té origen a Ecuador, sent persones que provenen d’aquest país els que han fet la presentació. Així mateix han participat Manel Pardo de la Plataforma pro Seleccions Catalanes, qui ha destacat els 15 anys de treball , i l’Assemblea Nacional Catalana, defensant un model d’estat propi amb una estructura mínima però que doti de capacitat a la societat per desenvolupar l’activitat esportiva en totes les seves vessants. La salutació inicial ha estat a càrrec de Josep M. Cruset, president de la Federació a Tarragona

La llista d'autoritats assistents ha sigut molt àmplia seria una tasca quasi  impossible de citar-les totes elles i no oblidar-se d'algú. .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada